Chinese Tea Leaf Eggs Recipe

Tea eggs are a traditional and popular dish in Chinese cuisine. With a slightly cracked shell and soaked in a rich tea mixture infused with herbs such as cinnamon, star anise, and cloves, tea eggs are not only flavorful but also visually appealing with unique brown marbled patterns on the egg whites, resembling marble.


This dish is often enjoyed as a snack, appetizer, or alongside the main meal, providing a memorable and distinctive flavor for anyone who has tried it.

Ingredients:

  • 3 cups water
  • 2 tablespoons black tea leaves
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon dark soy sauce
  • 1 tablespoon dried orange peel
  • 1 (2-inch) piece of cinnamon stick
  • 2 star anise
  • 1 ¼ teaspoons salt, divided
  • 8 large eggs

Instructions:

  1. Combine 3 cups of water, tea leaves, soy sauce, dark soy sauce, dried orange peel, cinnamon stick, star anise, and 1/4 teaspoon of salt in a large pot; bring to a boil. Reduce heat, cover, and simmer for 3 hours.
  2. Meanwhile, place the eggs and the remaining 1 tablespoon of salt in a medium pot; add cold water. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 20 minutes. Turn off the heat, drain, and let cool. Use the back of a spoon to gently tap the cooled eggs to create moderate cracks in the shells; do not peel.
  3. Remove the pot of simmering tea mixture from the heat. Add the cracked eggs and let them soak for at least 8 hours or longer for a stronger flavor, but no more than 1 and a half days.
  4. The eggs can be peeled and eaten immediately or stored unpeeled in an airtight container in the refrigerator for 4 to 5 days.

#TeaDrop #blacktea #hotgatra #trunggatra

11 tháng 7, 2025
Nơi lan tỏa giá trị, chia sẻ xu hướng và kết nối những tâm huyết trong kinh doanh.
11 tháng 7, 2025
Ly sinh tố hòa quyện chút hương nhục đậu khấu và quế hồi thơm dịu, dễ uống.
11 tháng 7, 2025
Dùng thay bữa sáng hoặc thưởng thức như một bữa ăn nhẹ trong ngày!
10 tháng 7, 2025
Thức uống thanh mát cho mùa hè với vị chanh chua dịu và hương bạc hà tươi mát.
9 tháng 7, 2025
Thức uống lành mạnh với vị ngọt tự nhiên, tốt cho sức khỏe.
9 tháng 7, 2025
Món sinh tố ngon miệng, bổ sung năng lượng và giàu chất chống oxy hóa.
9 tháng 7, 2025
Chuẩn bị bữa sáng nhanh và đầy đủ dinh dưỡng với menu sinh tố đa dạng.
9 tháng 7, 2025
Tổng hợp bí quyết tạo độ ngọt tự nhiên cho món sinh tố mà không cần thêm đường.
9 tháng 7, 2025
Sinh tố thuần chay nhanh gọn, dễ làm và béo mịn, thơm ngon
9 tháng 7, 2025
Nhiều nghiên cứu cho thấy chất béo có nguồn gốc thực vật có thể giúp cải thiện sức khỏe, giảm nguy cơ mắc bệnh tim và cải thiện chỉ số cholesterol.
More posts