Chinese Tea Leaf Eggs Recipe

Tea eggs are a traditional and popular dish in Chinese cuisine. With a slightly cracked shell and soaked in a rich tea mixture infused with herbs such as cinnamon, star anise, and cloves, tea eggs are not only flavorful but also visually appealing with unique brown marbled patterns on the egg whites, resembling marble.


This dish is often enjoyed as a snack, appetizer, or alongside the main meal, providing a memorable and distinctive flavor for anyone who has tried it.

Ingredients:

  • 3 cups water
  • 2 tablespoons black tea leaves
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon dark soy sauce
  • 1 tablespoon dried orange peel
  • 1 (2-inch) piece of cinnamon stick
  • 2 star anise
  • 1 ¼ teaspoons salt, divided
  • 8 large eggs

Instructions:

  1. Combine 3 cups of water, tea leaves, soy sauce, dark soy sauce, dried orange peel, cinnamon stick, star anise, and 1/4 teaspoon of salt in a large pot; bring to a boil. Reduce heat, cover, and simmer for 3 hours.
  2. Meanwhile, place the eggs and the remaining 1 tablespoon of salt in a medium pot; add cold water. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 20 minutes. Turn off the heat, drain, and let cool. Use the back of a spoon to gently tap the cooled eggs to create moderate cracks in the shells; do not peel.
  3. Remove the pot of simmering tea mixture from the heat. Add the cracked eggs and let them soak for at least 8 hours or longer for a stronger flavor, but no more than 1 and a half days.
  4. The eggs can be peeled and eaten immediately or stored unpeeled in an airtight container in the refrigerator for 4 to 5 days.

#TeaDrop #blacktea #hotgatra #trunggatra

15 tháng 4, 2025
Sự kết hợp của Perfetto và MilkLab tại sự kiện Cafe Show 2025
15 tháng 3, 2025
MTE là một trong những sự kiện bất động sản và nghỉ dưỡng lớn nhất khu vực.
12 tháng 3, 2025
Thay vì thưởng thức ly cocktail screwdriver thông thường, hãy thử cách mới lạ hơn!
12 tháng 3, 2025
Một ly smoothie kết hợp giữa chuối và cà phê tuyệt vời cho buổi sáng.
12 tháng 3, 2025
Bánh mì Pita nguyên cám mềm xốp, giàu chất xơ với công thức đơn giản, dễ làm.
11 tháng 3, 2025
Kem que không chỉ là món ăn vặt vui miệng mà còn đem lại lợi ích cho sức khỏe, tăng sức đề kháng cho cơ thể.
11 tháng 3, 2025
Công thức đơn giản này hứa hẹn sẽ nâng tầm món pasta yêu thích của bạn!
11 tháng 3, 2025
Đặc biệt phù hợp cho mùa hè vì giải nhiệt tốt và dưa đang vào mùa có vị ngọt tự nhiên!
11 tháng 3, 2025
Một loại syrup tự nhiên để làm ngọt cocktail hoặc làm sốt cho nhiều món tráng miệng
11 tháng 3, 2025
Bạn có thể dùng việt quốc tươi hoặc việt quốc đông lạnh
More posts