Chinese Tea Leaf Eggs Recipe

Tea eggs are a traditional and popular dish in Chinese cuisine. With a slightly cracked shell and soaked in a rich tea mixture infused with herbs such as cinnamon, star anise, and cloves, tea eggs are not only flavorful but also visually appealing with unique brown marbled patterns on the egg whites, resembling marble.


This dish is often enjoyed as a snack, appetizer, or alongside the main meal, providing a memorable and distinctive flavor for anyone who has tried it.

Ingredients:

  • 3 cups water
  • 2 tablespoons black tea leaves
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon dark soy sauce
  • 1 tablespoon dried orange peel
  • 1 (2-inch) piece of cinnamon stick
  • 2 star anise
  • 1 ¼ teaspoons salt, divided
  • 8 large eggs

Instructions:

  1. Combine 3 cups of water, tea leaves, soy sauce, dark soy sauce, dried orange peel, cinnamon stick, star anise, and 1/4 teaspoon of salt in a large pot; bring to a boil. Reduce heat, cover, and simmer for 3 hours.
  2. Meanwhile, place the eggs and the remaining 1 tablespoon of salt in a medium pot; add cold water. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 20 minutes. Turn off the heat, drain, and let cool. Use the back of a spoon to gently tap the cooled eggs to create moderate cracks in the shells; do not peel.
  3. Remove the pot of simmering tea mixture from the heat. Add the cracked eggs and let them soak for at least 8 hours or longer for a stronger flavor, but no more than 1 and a half days.
  4. The eggs can be peeled and eaten immediately or stored unpeeled in an airtight container in the refrigerator for 4 to 5 days.

#TeaDrop #blacktea #hotgatra #trunggatra

13 tháng 11, 2025
Sinh tố kết hợp cherry mọng nước với hương quế ấm áp, mang trọn hương vị ấm áp của mùa đông.
13 tháng 11, 2025
Tận hưởng mùa đông ấm áp, tiết kiệm và an toàn.
13 tháng 11, 2025
“Chimney effect” là một nguyên lý luân chuyển không khí tự nhiên nhờ chênh lệch nhiệt độ và mật độ không khí.
13 tháng 11, 2025
Không chỉ cần ấm mà còn phải an toàn, êm ái và ổn định nhiệt.
12 tháng 11, 2025
Trang bị một thiết bị sưởi ấm hiệu quả và an toàn là điều cần thiết
10 tháng 11, 2025
Nguyên lý hoạt động và bộ cảm biến độ ẩm humidistat.
10 tháng 11, 2025
Hút ẩm nhanh, vận hành êm và có chế độ hong khô quần áo tiện lợi.
7 tháng 11, 2025
Sấy thăng hoa được ví như “nút tạm dừng tự nhiên”, giúp giữ trọn hương vị và dưỡng chất
5 tháng 11, 2025
Ngũ cốc nguyên hạt gồm ba phần chính có thể ăn được: Cám, Nội nhũ, Mầm.
5 tháng 11, 2025
Bài viết này sẽ cho bạn lý do để thêm yêu món sinh tố bổ dưỡng thơm ngon ngay tại nhà.
More posts