Zopfteig bread recipe

The Zopfteig bread recipe requires meticulousness in the kneading and shaping process to achieve a crispy crust and soft, smooth crumb. Perfetto will provide detailed instructions on every step from choosing ingredients, kneading dough, proofing dough to braiding bread, helping you create a delicious and beautiful cake.

Ingredients

Ingredients for dough:

  • 185ml sour cream
  • 56g butter
  • 385g plain flour
  • 2 teaspoons instant yeast
  • 11/4 teaspoon salt
  • 2 large eggs (reserve 1 yolk for glazing)


Ingredients for making cake frosting:

  • 1 egg yolk
  • 15ml water
  • Poppy seeds or sesame seeds for decoration (optional)

Detailed instructions

  • Warm the sour cream to just warm in the microwave or over low heat in a saucepan. Add butter and stir until melted.
  • Insert the dough hook into the CHEF Titanium, then add the flour, yeast and salt to the mixing bowl. Mix on low speed until combined then add sour cream mixture.
  • Lightly beat one egg and one egg white in a separate bowl before adding to the mixing bowl. Mix until well combined and stop the machine before the mixture forms a single large dough. Let the bread mixture sit and rest for 15 minutes.
  • After the dough rests, turn the machine back on low speed for about 3-5 minutes and let the dough hook knead until the dough is smooth and elastic. Pour the dough into a greased bowl, cover with greased plastic wrap and place in the freezer or dough drawer for 1.5 to 2 hours, until the dough has doubled in size.
  • Turn the dough out onto a lightly greased surface and knead gently a few times. Divide it into 3 equal parts and roll each part to a length of 45cm/18 inches. Braid the lengths, clip and tuck each end underneath. Place on a lightly oiled baking tray, cover with oiled cling film and place in a warm place for 45-50 minutes to rise.
  • Preheat the oven to 190°C / 375°F / Gas 5
  • Beat egg yolks and water together to form a coating, then spread on bread. Sprinkle the seeds over the loaf and place in the middle of the oven for 30-35 minutes, or until golden brown and shiny.
  • Cool on the baking sheet for 10 minutes before transferring to a cooling rack to cool completely.

#huongdanlambanhmizopfteig #congthucbanhmizopfteig #huongdancongthucbanhmizopftteia

13 tháng 11, 2025
Sinh tố kết hợp cherry mọng nước với hương quế ấm áp, mang trọn hương vị ấm áp của mùa đông.
13 tháng 11, 2025
Tận hưởng mùa đông ấm áp, tiết kiệm và an toàn.
13 tháng 11, 2025
“Chimney effect” là một nguyên lý luân chuyển không khí tự nhiên nhờ chênh lệch nhiệt độ và mật độ không khí.
13 tháng 11, 2025
Không chỉ cần ấm mà còn phải an toàn, êm ái và ổn định nhiệt.
12 tháng 11, 2025
Trang bị một thiết bị sưởi ấm hiệu quả và an toàn là điều cần thiết
10 tháng 11, 2025
Nguyên lý hoạt động và bộ cảm biến độ ẩm humidistat.
10 tháng 11, 2025
Hút ẩm nhanh, vận hành êm và có chế độ hong khô quần áo tiện lợi.
7 tháng 11, 2025
Sấy thăng hoa được ví như “nút tạm dừng tự nhiên”, giúp giữ trọn hương vị và dưỡng chất
5 tháng 11, 2025
Ngũ cốc nguyên hạt gồm ba phần chính có thể ăn được: Cám, Nội nhũ, Mầm.
5 tháng 11, 2025
Bài viết này sẽ cho bạn lý do để thêm yêu món sinh tố bổ dưỡng thơm ngon ngay tại nhà.
More posts