Zopfteig bread recipe

The Zopfteig bread recipe requires meticulousness in the kneading and shaping process to achieve a crispy crust and soft, smooth crumb. Perfetto will provide detailed instructions on every step from choosing ingredients, kneading dough, proofing dough to braiding bread, helping you create a delicious and beautiful cake.

Ingredients

Ingredients for dough:

  • 185ml sour cream
  • 56g butter
  • 385g plain flour
  • 2 teaspoons instant yeast
  • 11/4 teaspoon salt
  • 2 large eggs (reserve 1 yolk for glazing)


Ingredients for making cake frosting:

  • 1 egg yolk
  • 15ml water
  • Poppy seeds or sesame seeds for decoration (optional)

Detailed instructions

  • Warm the sour cream to just warm in the microwave or over low heat in a saucepan. Add butter and stir until melted.
  • Insert the dough hook into the CHEF Titanium, then add the flour, yeast and salt to the mixing bowl. Mix on low speed until combined then add sour cream mixture.
  • Lightly beat one egg and one egg white in a separate bowl before adding to the mixing bowl. Mix until well combined and stop the machine before the mixture forms a single large dough. Let the bread mixture sit and rest for 15 minutes.
  • After the dough rests, turn the machine back on low speed for about 3-5 minutes and let the dough hook knead until the dough is smooth and elastic. Pour the dough into a greased bowl, cover with greased plastic wrap and place in the freezer or dough drawer for 1.5 to 2 hours, until the dough has doubled in size.
  • Turn the dough out onto a lightly greased surface and knead gently a few times. Divide it into 3 equal parts and roll each part to a length of 45cm/18 inches. Braid the lengths, clip and tuck each end underneath. Place on a lightly oiled baking tray, cover with oiled cling film and place in a warm place for 45-50 minutes to rise.
  • Preheat the oven to 190°C / 375°F / Gas 5
  • Beat egg yolks and water together to form a coating, then spread on bread. Sprinkle the seeds over the loaf and place in the middle of the oven for 30-35 minutes, or until golden brown and shiny.
  • Cool on the baking sheet for 10 minutes before transferring to a cooling rack to cool completely.

#huongdanlambanhmizopfteig #congthucbanhmizopfteig #huongdancongthucbanhmizopftteia

11 tháng 7, 2025
Nơi lan tỏa giá trị, chia sẻ xu hướng và kết nối những tâm huyết trong kinh doanh.
11 tháng 7, 2025
Ly sinh tố hòa quyện chút hương nhục đậu khấu và quế hồi thơm dịu, dễ uống.
11 tháng 7, 2025
Dùng thay bữa sáng hoặc thưởng thức như một bữa ăn nhẹ trong ngày!
10 tháng 7, 2025
Thức uống thanh mát cho mùa hè với vị chanh chua dịu và hương bạc hà tươi mát.
9 tháng 7, 2025
Thức uống lành mạnh với vị ngọt tự nhiên, tốt cho sức khỏe.
9 tháng 7, 2025
Món sinh tố ngon miệng, bổ sung năng lượng và giàu chất chống oxy hóa.
9 tháng 7, 2025
Chuẩn bị bữa sáng nhanh và đầy đủ dinh dưỡng với menu sinh tố đa dạng.
9 tháng 7, 2025
Tổng hợp bí quyết tạo độ ngọt tự nhiên cho món sinh tố mà không cần thêm đường.
9 tháng 7, 2025
Sinh tố thuần chay nhanh gọn, dễ làm và béo mịn, thơm ngon
9 tháng 7, 2025
Nhiều nghiên cứu cho thấy chất béo có nguồn gốc thực vật có thể giúp cải thiện sức khỏe, giảm nguy cơ mắc bệnh tim và cải thiện chỉ số cholesterol.
More posts